12 sep. 2013

Lax med stuvad potatis

En klassiker! Nu när hösten saktar kommer så måste man våga vägra och göra en riktig sommarklassiker för att hålla hösten borta en stund till.

Var noga med att skiva laxen tunt, tunt och ta bort allt det bruna. Skala alltid potatisen även den färska, innan du stuvar den. Potatisen ska sedam skäras i lagom stora bitar och stuvningen ska vara tunn men krämig.

6-8 portioner
Ingredienser:
Rimmad lax (köp efter behag, du kan också göra det själv från scratch men det är minst lika gott att köpa den av din fiskhandlare).

10-12 kokta potatisar (fast sort)
2 msk smör
2 msk vetemjöl
2 dl mjölk
3 dl vispgrädde
3 msk finhackad dill

Gör såhär:
Koka potatisen och skär den sedan i centimetertjocka skivor.
Smält smöret i en kastrull. pudra över mjölet och rör om väl. Häll i mjölken och grädden. Låt koka upp sakta under vispning och låt sedan stuvningen sjuda på svag värme i tio minuter.
Blanda ner potatisen och dillen. Smaka av med salt och svartpeppar. Ta sedan fram den skivade laxen och lägg fram på ett fint fat och servera med stuvningen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar