13 juni 2014

Hamburgare




































Igår så började VM i fotboll, vilket jag valde att fira med hamburgare. Jag valde att inte göra det så komplicerat, så här kommer ett ganska enkelt recept på goda hamburgare. Att göra brödet själv kanske låter jobbigt men det är värt att lägga lite tid på brödet, för hembakat bröd är så mycket godare än det du köper i butik.

Om du undrar hur jag gjorde flaggorna så använde jag mig av grillspett som jag kortade ner lite, klippte ut vimplar i ett fint papper och klistrade fast på pinnarna.

Hamburgarbröd: (10 st)
13 dl vetemjöl
6 dl ljummet vatten
25 g jäst
2 tsk salt
Vatten till pensling

Finfördela jästen i en bunke. Lös upp den i vattnet och tillsätt saltet och mjölet. Arbeta degen i en hushållsmaskin i några minuter, tills den har satt sig. Degen ska vara kladdig. Låt jäsa under bakduk i 2 timmar. Sätt ugnen på 250 grader. Dela degen och forma den till lagom stora bollar (knåda inte degen) Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa under bakduk i 15 minuter. Pensla med vatten och grädda bröden i ugnen i 5 minuter. Sänk ugnsvärmen till 150 grader, öppna ugnsluckan så går det fortare att få ner värmen och grädda bröden i ytterligare 15 minuter.

Hamburgare: (4 pers)
800 g nötfärs
2 msk workcestershiresås
salt och peppar

Lägg köttfärsen i en bunke och tillsätt salt och peppar. Blanda i worcestershiresåsen och arbeta ihop till en smidig färs. Forma färsen till burgare med händerna. Pressa hårt så att de håller samman under grillningen. Gnid in burgarna med lite olja strax innan du lägger på dem på grillen. Grilla dem i 3-4 minuter på varje sida.

Guacomole:
2 advokador
3 finhackade körsbärstomater
1 tsk salt
1 liten vitlöksklyfta
2 msk finhackad koriander
1/2 lime (pressad)
1 msk finhackad silverlök

Mortla advokadon men inte för hårt, de ska vara kvar lite klumpar. Rör ner limejuice, salt, tomat, silverlök, vitlök och koriander. Smaka av.

Pepparrotscréme:
1/2 citron
1/2 frp philapdelphia
1 dl creme fraiche
Pepparrot
Salt

Skala och riv pepparrot. Riv citronskal fint, bara zesten. Häll ner i en skål och blanda i philadelphia och creme fraiche samt salt.

Bygg ihop din hamburgare, lägg på guacomole, pepparrotscréme, ketchup (gör gärna efter detta recept), sallad och tomat. Klart! Ät!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar